Jakie produkty zakwaszają organizm?

Slajd11

Sposób naszego codziennego odżywiania pokazuje w jakim stanie jest nasz organizm. Często jemy wiele produktów, które zakwaszają organizm i powodują szereg dolegliwości. Złe nawyki żywieniowe to problem wielu z nas. Jakie produkty zakwaszają organizm?  Jeżeli jadamy sporadycznie produkty wysoko kwasotwórcze np.: mięso i wędliny, słodzimy napoje gorące lub spożywamy kawę, herbatę i żółty ser, to organizm sobie poradzi z utrzymaniem poziomu wapnia czy magnezu. Jednak wiadomo, że wielu z nas źle się odżywia od dłuższego czasu i troszkę trudno z dnia na dzień zmienić swoje nawyki. Często zamiast zdrowego śniadania w pośpiechu wypijamy poranną kawę, a w natłoku obowiązków zawodowych nie jemy regularnie wartościowych posiłków tylko kupujemy sobie słodkie przekąski . Jest to niestety najlepsza droga do zakwaszenia organizmu. W konsekwencji przyczynia się to do pogorszenia naszego stanu zdrowia: osteoporoza, łamanie zębów i paznokci, problemy z włosami czy nadżerki na błonach śluzowych to tylko niektóre dolegliwości wywołane zakwaszeniem. Dlatego przygotowując posiłek powoli wykluczajmy z naszego jadłospisu: białą mąkę i jej produkty pochodne, żółte sery, kakao i czekoladę, sól, kawę i herbatę oraz mięso wieprzowe i wędliny. Warto natomiast zastąpić powyższe artykuły: białym chudym twarogiem, kaszą gryczaną, otrębami oraz produktami orkiszowymi i orzechami laskowymi. Produkty poprawią nasze samopoczucie, powoli odkwaszą organizm i zapobiegną chorobom układu krążenia .